Alapvető táplálékunk megismerése, egészséges táplálkozás elősegítése.
Cél: Alapvető táplálékunk megismerése, egészséges táplálkozás elősegítése.
Téma: A kenyérsütés folyamata. Szervezetünkre gyakorolt hatása. Képlékeny anyag feldolgozása.
Mivel a foglalkozáson kenyeret is sütünk, ezért ez a foglalkozás több mint 60 perc!
Előzetes tapasztalat: Életmódok, táplálkozási szokások.
Kompetenciák:
Önismereti: pozitív életszemlélet, egészségvédelem
Szociális: információgyűjtés, rendezés, rendszerezés, empátia, gondolkodás, kreativitás
Társas: kommunikációs készség, döntésképesség, együttműködés, problémamegoldás
Módszertani ajánlás:
A foglalkozáson a gyerekek a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér történetével, készítési módjával foglalkoznak. A tevékenységek során betekintést kapnak abba, hogy mennyire fontos a mindennapi élelem előállítása. Megtapasztalják, hogy mennyi munkába kerül, amíg a kenyér elkészül. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek személyes tapasztalataira, élményeire, mert mindenki szívesen les be a pékség ablakán: csodás illat, hangulatos képek áramlanak kifelé. A tevékenység élménye pozitív életszemléletet ad.
Támogató rendszer:
Zenehallgatás: Eszményi Viktória, Mikó István, Radványi Balázs - Elmentem a piacra
https://www.youtube.com/watch?v=TMlq6d9RE9k
Meseolvasás: Egy búzaszem története
Ajánlott időkeret:
10 perc
Módszerek:
beszélgetőkör
Eszközök:
CD lejátszó vagy számítógép, 1. melléklet: mese
Fejlesztés
figyelem, megismerés
Miért ez a legalapvetőbb táplálék?
Milyen fontos feladata van az emberiség történetében?
Ajánlott időkeret:
5 perc
Módszerek:
beszélgetőkör
Fejlesztés
figyelem, megismerés, kommunikáció
Kik szoktak otthon kenyeret sütni? Milyen anyagok kel-lenek a kenyérhez?
Kísérlet: az élesztő munkája
Ma közösen fogunk kenyeret készíteni. Állítsuk össze a cipókhoz a hozzávalókat. Gyúrjuk össze – segít a mondóka. Kis (zsemle méretű) cipókat formálunk, akkor hamar meg fog sülni.
A dagadáshoz 10 percre betesszük a kenyeret 50 fokos sütőbe. A megdagadt zsemléket 20 perc alatt megsütjük 220 fokos sütőben.
Ajánlott időkeret:
45 perc
Módszerek:
megfigyelés, bemutatás, magyarázat
Eszközök:
2. melléklet: az élesztő munkája, kenyér receptje
3. melléklet: mondóka
Fejlesztés
ismeretek felelevenítése, emlékezet, együttműködés, utasítások követése, összefüggések, felismerése
Meseillusztráció készítése
Közös rajzkészítés –az elkészült rajz feltétele a táblára.
Ajánlott időkeret:
10 perc
Módszerek:
gyakorlás
Eszközök:
csomagolópapír, zsírkréta
Fejlesztés
képalkotás, kreativitás
A kis cipók berakása a sütőbe. Amíg megsül: játék.
A part alatt – énekes, mozgásos játék a kenyérről.
A szöveg alapján kell végezni a mozgást.
Ajánlott időkeret:
10 perc
Módszerek:
gyakorlás
Eszközök:
4. melléklet: A part alatt…
Fejlesztés
mozgásfejlesztés, ritmus, közös tevékenység
Húzd a filmszalagra a kenyérkészítés lépéseit olyan sorrendben, ahogy készül a kenyér!
Ajánlott időkeret:
5 perc
Módszerek:
interaktív tananyagfeldolgozás
Eszközök:
IKT tábla, számítógép , projektor
Fejlesztés
emlékezet, ismeretek felelevenítése
A kenyér nekem azt jelenti…
Ajánlott időkeret:
5 perc
Módszerek:
beszélgetőkör
Fejlesztés
véleményalkotás
Művészeti alkotások megtekintése, amelyek kapcsolatosak a kenyérrel.
Képelemzés: mit láttok a képen? (színek, formák)
Melyik folyamatot ábrázolják a festmények?
Ajánlott időkeret:
5 perc
Módszerek:
bemutatás, megfigyelés, frontális
Eszközök:
5. melléklet: kenyeres képek
számítógép, kivetítő
Fejlesztés
figyelem, vizuális észlelés, szóbeli szövegalkotás, szókincs