Foglalkozás címe: Táplálékok álruhában

Foglalkozás leírása
Időkeret: 60 perc
Korosztály: 11-12 év
Nehézségi szint: közepes
Témakör: kísérlet, konyha, táplálkozás

Foglalkozás lejátszása
Táplálékok álruhában
 Regisztráltaknak elérhető
Rövid tartalom
Cím: Az egészséges tápanyagokkal való ismerkedés másként, játékos kísérleteken keresztül.
Cél:

Az egészséges tápanyagokkal való ismerkedés másként, játékos kísérleteken keresztül.

Foglalkozás tartalma:

Az egészséges és kevésbé egészséges élelmiszerek megkülönböztetése. Játékos kísérletek táplálék-típusokkal: tejfestés, vicces gyurma, gyümölcselem. Az ételekben fellelhető tápanyagtípusok beazonosítása.

Kompetenciafejlesztés fókuszai:

  • egyszerű kísérletek elvégzése, tapasztalatok rögzítése
  • manuális készség és kísérletező készség fejlesztése.
  • a fenntarthatóság szem előtt tartása
Problémamegoldó gondolkodás
  • előzetes tudás mozgósítása
Anyanyelvi kompetencia:
  • szövegfeldolgozás képessége
  • szóbeli kommunikáció
  • tapasztalatok megfogalmazása 
Digitális kompetencia:
  • képi információfeldolgozás
Szociális és állampolgári kompetencia:
  • együttműködés, egymás véleményének meghallgatása, elfogadása 
  • fogyasztási szokások formálása

Módszertani ajánlás:

A kísérleteken és a feladatokon keresztül más oldalról is megismerhetőek a táplálékok.
A megtapasztalás során a rácsodálkozás élményének biztosítása a foglalkozáson, és azon túl is legyen cél.
A foglalkozás játékos elemeinél is legyen hangsúlyos az egészséges életmódra való törekvés, a környezettudatosság, fenntarthatóság szem előtt tartása.
Legyen cél a kedvcsinálás a környezet tudatosabb szemlélésére, védelmére.
A csoportok munkájára a kooperativitás legyen jellemző.
A gyerekek folyamatosan éljék át az együtt végzett munka örömét.
Alkotásaikról lehetőség szerint készüljenek fotók.
Pozitív megerősítés és dicséret hassa át a foglalkozást.
Megjegyzés: A foglalkozás leírása során 4x4 fős csoportra vonatkozott a tervezés

Tevékenységlista

Táplálékok álruhában - Foglalkozás leírás
Tevékenység címe: Táplálékok álruhában - Foglalkozás leírás
Típus:    PDF
Foglalkozás leírás
Leírás:

Cél:

Az egészséges tápanyagokkal való ismerkedés másként, játékos kísérleteken keresztül.

Téma:

Az egészséges és kevésbé egészséges élelmiszerek megkülönböztetése. Játékos kísérletek táplálék-típusokkal: tejfestés, vicces gyurma, gyümölcselem. Az ételekben fellelhető tápanyagtípusok beazonosítása.

Előzetes tapasztalat:

Fogyasztási szokások. Tápanyag-típusokról szerzett ismeretek.

Kompetenciák:

Természettudományos kompetencia

  • egyszerű kísérletek elvégzése, tapasztalatok rögzítése
  • manuális készség és kísérletező készség fejlesztése.
  • a fenntarthatóság szem előtt tartása

Problémamegoldó gondolkodás

  • előzetes tudás mozgósítása

Anyanyelvi kompetencia:

  • szövegfeldolgozás képessége
  • szóbeli kommunikáció
  • tapasztalatok megfogalmazása

Digitális kompetencia:

  • képi információfeldolgozás

Szociális és állampolgári kompetencia:

  • együttműködés, egymás véleményének meghallgatása, elfogadása
  • fogyasztási szokások formálása

Módszertani ajánlás:

A kísérleteken és a feladatokon keresztül más oldalról is megismerhetőek a táplálékok.

A megtapasztalás során a rácsodálkozás élményének biztosítása a foglalkozáson, és azon túl is legyen cél.

A foglalkozás játékos elemeinél is legyen hangsúlyos az egészséges életmódra való törekvés, a környezettudatosság, fenntarthatóság szem előtt tartása.

Legyen cél a kedvcsinálás a környezet tudatosabb szemlélésére, védelmére.

A csoportok munkájára a kooperativitás legyen jellemző.

A gyerekek folyamatosan éljék át az együtt végzett munka örömét.

Alkotásaikról lehetőség szerint készüljenek fotók.

Pozitív megerősítés és dicséret hassa át a foglalkozást.

Megjegyzés: A foglalkozás leírása során 4x4 fős csoportra vonatkozott a tervezés.

Támogató rendszer:

http://ttomc.elte.hu/sites/default/files/kiadvany/kemiai_kiserletek_altalanos_iskolakban_0.pdf

http://edia.hu/sites/default/files/books/Termeszettudomany_tartalmi_keretek.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=0HLrBALaims

https://www.youtube.com/watch?v=N1fDFEXlOBM

https://www.youtube.com/watch?v=fYawWcCx9JE

http://www.life.hu/csalad/20110914-termelj-aramot-citrommal-latvanyos-kemiai-kiserletek-nem-csak-gyerekeknek.html

https://www.youtube.com/watch?v=to01o9Rpz6Q

https://www.okosjatek.hu/otthoni_egyszeru_de_erdekes_kemiai_fizikai_kiserletek_gyerekeknek_otthon_gyerekekkel

 

Csoportalakítás
Tevékenység címe: Csoportalakítás
Típus:    Szöveg
Leírás:

Pedagógus döntése szerint, vagy szimpátia csoport

Ajánlott időkeret:

2 perc

 

 

 

 

Ráhangolódás - IKT feladat
Tevékenység címe: Ráhangolódás - IKT feladat
Típus:    Beágyazás
Leírás:

Igaz /hamis jellegű feladat:

Húzzák a megfelelő helyre a különböző élelmiszereket.

Egészséges vagy nem egészséges?

/csoportonként felváltva jönnek ki a gyerekek/

Ajánlott időkeret:

8 perc

Módszerek:

interaktív feladat

Eszközök:

interaktív tábla

Fejlesztés

fogyasztási szokások alakítása, finommotorika fejlesztés

Fehérje - kísérlet
Tevékenység címe: Fehérje - kísérlet
Típus:    ZIP
Leírás:

Játszhatsz is a tejjel!

- tej festés

/egyéni kísérlet/

Készülhetnek fotók az alkotásokról.

A laktózérzékenységről is lehet beszélgetni kísérletezés közben.

Ajánlott időkeret:

8 perc

Módszerek:

kísérlet; egyéni kísérlet; megbeszélés

Eszközök:

feladatlap

eszközök csoportonként:

-4 db cseppentő

-1 tálka a mosogatószernek

eszközök gyerekenként:

- 1 fültisztító pálcika

-1 tálka, amibe a tejet töltjük

(alacsony szélű…)

anyagok:

- 4 különböző színű ételfesték

- tej

- mosogatószer

1. számú melléklet: kísérletleírás

2. számú melléklet: fotók a kísérletről

Fejlesztés

olvasott szöveg megértésének fejlesztése, kézügyesség, eszközhasználat fejlesztése

kreativitás kibontakoztatása, egészségtudatos gondolkodás fejlesztése

Megbeszélés
Tevékenység címe: Megbeszélés
Típus:    Szöveg
Leírás:

Tápanyag-típusok /frontális/

Ajánlott időkeret:

2 perc

Módszerek:

megbeszélés

Fejlesztés

szóbeli kommunikáció, tápanyag-típusokról tanultak bővítése

Szénhidrát - kísérlet
Tevékenység címe: Szénhidrát - kísérlet
Típus:    ZIP
Leírás:

Tréfás gyurma

(csoportonként más-más színű „gyurma” készítés)

/kooperatív csoportmunka/

A gluténérzékenységről gondolatok a kísérletezés során.

Alternatív:

Közben zenehallgatás halkan

https://www.youtube.com/watch?v=erjaW9JbW2Q

A padlás – Szilvásgombóc

https://www.youtube.com/watch?v=AGqxdp0FB0k

Lipem, lopom a szőlőt

Ajánlott időkeret:

10 perc

Módszerek:

kísérlet, megbeszélés

Eszközök:

feladatlap

eszközök csoportonként:

- 1 nagyobb tál

- 2 kis műanyag edényke víznek, keményítőnek

-1 kanál

-1 db cseppentő

- használt újságpapír „asztalterítőként”

anyagok:

- kukoricakeményítő

- víz

- ételfesték

3. számú melléklet: kísérletleírás

4. számú melléklet: fotók a kísérletről

Fejlesztés

olvasott szöveg megértésének fejlesztése, finommozgás, kreativitás kibontakoztatása, ismeretek bővítése, egészségtudatos gondolkodás fejlesztése

Zöldség, gyümölcs - kísérlet
Tevékenység címe: Zöldség, gyümölcs - kísérlet
Típus:    ZIP
Leírás:

Zöldség, gyümölcs elem /kooperatív csoportmunka/

alternatív:

több irányítást igénylő tanulókkal, előre összeállított elemek vizsgálata

Ajánlott időkeret:

10 perc

Módszerek:

kísérlet

Eszközök:

feladatlap

eszközök csoportonként:

- 1 Led izzó

- 2 cink lemez

- 2 réz lemez

- 3 db vezeték

- 6 krokodilcsipesz

- tálca

anyagok:

- 2db citrom, vagy paradicsom

5. számú melléklet: kísérletleírás

6. számú melléklet: fotók a kísérletről

Fejlesztés

természettudományos szöveg értelmezése, biztonságos kísérletezés, környezeti problémák iránti érzékenység fejlesztése

Zsírok - dobókockás játék
Tevékenység címe: Zsírok - dobókockás játék
Típus:    PDF
Leírás:

Dobókockákkal játszott játék során egy táblázatban szereplő élelmiszerekről kell eldönteni, hogy a zsírok táplálék-típusba tartoznak-e vagy sem

/páros munka/

Ajánlott időkeret:

5 perc

Módszerek:

játékos feladat

Eszközök:

feladatlap

eszközök csoportonként:

-4 dobókocka

7. számú melléklet: dobókockás feladat

Fejlesztés

ismeretek bővítése, feladatmegértés, értelmezés, türelem

Kiválasztásos feladat
Tevékenység címe: Kiválasztásos feladat
Típus:    Szöveg
Leírás:

Az egészségeset választom!

Az iskola menzájának egy heti étlapján az egészségesebb élelmiszerek aláhúzása.

Csoportonként egy-egy napi menüben az ételekhez a megfelelő táplálék-típusok betűjeleinek hozzárendelése

F: fehérje

Sz: szénhidrát

Zs: zsírok, olajok

V: vitaminok

/írásbeli szóforgó/

Ajánlott időkeret:

10 perc

Módszerek:

kiválasztásos feladat,

írásbeli szóforgó

Fejlesztés

ismeretek megszilárdítása, fogyasztási szokások formálása

Értékelés
Tevékenység címe: Értékelés
Típus:    PDF
Leírás:

Tanulói:

A leginkább tetsző foglalkozásrész kártyájának felemelése csoportonként

/A foglalkozásrészeket jelölő ábrákat a tanulói feladatlap is tartalmazza./

Tanítói:

Az „alkotások”, a jó megoldások, a fegyelmezett munkavégzés

értékelése

Ajánlott időkeret:

3 perc

Módszerek:

értékelés

Eszközök:

8. számú melléklet:

foglalkozásrészeket jelölő kártyák

Fejlesztés

véleménynyilvánítás, önbizalom erősítése

Rendrakás
Tevékenység címe: Rendrakás
Típus:    Szöveg
Leírás:

A munka utáni rend helyreállítása

Ajánlott időkeret:

2 perc

Eszközök:

takarító eszközök

Fejlesztés

a tiszta környezet iránti igényesség erősítése

Időkitöltő: Memóriakártya étel képekkel
Tevékenység címe: Időkitöltő: Memóriakártya étel képekkel
Típus:    PDF
Leírás:

Lásd melléklet szerint

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

játék

Eszközök:

9. számú melléklet: memóriakártyák

Fejlesztés

memória, vizuális figyelem

Időkitöltő: Figurakészítés
Tevékenység címe: Időkitöltő: Figurakészítés
Típus:    Szöveg
Leírás:

Élelmiszer csomagolóanyagok - Mi lehetne még belőle?”

/egyéni/

Végső maradékot a szelektív gyűjtőbe!

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

megbeszélés, figurakészítés

Eszközök:

élelmiszer csomagolóanyagai

színes hulladék papírok

olló

ragasztó

Fejlesztés

kreativitás, manuális képesség fejlesztése, környezet iránti érzékenység

Időkitöltő: „Veteményezés”
Tevékenység címe: Időkitöltő: „Veteményezés”
Típus:    Szöveg
Leírás:

Vess velem!

Salátamag, vagy egyéb magvak elültetése a papír tojástartóban lévő földbe.

/egyéni/

locsolás

kézmosás

Elhelyezés (később) az osztályteremben

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

veteményezés

Eszközök:

feladatlap

eszközök csoportonként:

- 1 papír tojástartó

- locsoló

- alátét (tojástartó alá)

- használt újságpapír „asztalterítőként”

anyagok:

- 1 csomag salátamag, vagy egyéb magvak

- virágföld

- víz

Fejlesztés

környezettudatos magatartás alapozása, egészségtudatos gondolkodás fejlesztése

Otthonra ajánlott feladat
Tevékenység címe: Otthonra ajánlott feladat
Típus:    Szöveg
Leírás:

Figurakészítés csomagoló anyagokból, hulladékokból

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

figurakészítés

Eszközök:

csomagoló anyagok, hulladékok…

Fejlesztés

kreativitás, manuális képesség fejlesztése