Foglalkozás címe: Színek, illatok a konyhából és a kertből

Foglalkozás leírása
Időkeret: 60 perc
Nehézségi szint: könnyű

Foglalkozás lejátszása
Színek, illatok a konyhából és a kertből
 Regisztráltaknak elérhető
Rövid tartalom
Cím: A kertben megtermelhető növények, és a konyhában használatos anyagok színeivel és illataival való ismerkedés. A természetes színező- és illatanyagok felhasználásának bemutatása kísérletezés közben.
Cél:

A kertben megtermelhető növények, és a konyhában használatos anyagok színeivel és illataival való ismerkedés. A természetes színező- és illatanyagok felhasználásának bemutatása kísérletezés közben. 

Témakör:

Egyes élelmiszerek színező hatásaival való ismerkedés. Élelmiszercímkék tanulmányozása, természetes és mesterséges színezékek keresése. Szín- és illatanyagokat tartalmazó termékek házilagos készítése: zselé, levegőillatosító, fűszerolaj.

Előzetes tapasztalat:

Fűszerek, gyümölcsök, zöldségek illatainak, színeinek ismerete

Tevékenységlista

Színek, illatok a konyhából és a kertből
Tevékenység címe: Színek, illatok a konyhából és a kertből
Típus:    PDF
Foglalkozás leírás
Leírás:

Csoportalakítás
Tevékenység címe: Csoportalakítás
Típus:    PDF
Leírás:

Érzékszervek képei (4 féle)

Egyforma kártyát húzók egy csoport

Ajánlott időkeret:

4 perc

Módszerek:

„párkereső”

Eszközök:

képek az érzékszervekről
1. számú melléklet

Fejlesztés:

feladatmegértés

Ráhangolódás
Tevékenység címe: Ráhangolódás
Típus:    Szöveg
Leírás:

Rakj ki a betűkből egy értelmes szót!

(4 pár)

Ajánlott időkeret:

4 perc

Módszerek:

szókirakó feladat

Eszközök:

projektor

Fejlesztés:

előzetes ismeretek előhívása

Sokszínű alma - kísérlet
Tevékenység címe: Sokszínű alma - kísérlet
Típus:    ZIP
Leírás:

Természetes ételszínezékek alma szeletkékre cseppentése

- szeder lé

- csipkebogyó/hibiszkusz tea

- kurkuma

- spenót/sóska lé

/kooperatív csoportmunka/

alternatív:

kép kirakó (színes alma szeletkék elhelyezése papírlapon), rajz – ábra kiegészítés

Ajánlott időkeret:

8 perc

Módszerek:

kooperatív csoportos kísérlet

Eszközök:

feladatlap
eszközök csoportonként: 
- 1 tálca (csempe, műanyag tányér…)
- 3 kis műanyag edényke (pudingos pohár)
- 1 kiskanál, jégkrémes pálcika a spenótpéphez és az alma szeletek kiszedéséhez
- használt újságpapír „asztalterítőként”
anyagok:
- 5 almaszelet
- kurkuma oldat
- hibiszkusztea
- szeder
- spenót/sóska pép
- vöröskáposztalé/ meggylé
2. számú melléklet
3. számú melléklet
Alternatív: papírlap, színes ceruzák…

Fejlesztés:

feladatmegértés, pontos végrehajtás
megfigyelés
színek elkülönítése
kreativitás, esztétikai érzék

Természetes vagy mesterséges? - kiválasztásos feladat
Tevékenység címe: Természetes vagy mesterséges? - kiválasztásos feladat
Típus:    PDF
Leírás:

Élelmiszercímkékről készült fotók elemzése:

kiválasztani, melyikben van természetes színezék.

/csoportmunka/

Megbeszélés

Bio, stb.

jelölés, tiltott adalékok

mesterséges színezékek

/frontális/

Ajánlott időkeret:

8 perc

Módszerek:

kiválasztásos feladat
megbeszélés

Eszközök:

feladatlap
élelmiszercímkékről készült fotók
összegyűjtött csomagolóanyagokon lévő feliratokkal is végezhető a feladat 
4. számú melléklet

Fejlesztés:

szövegértés,ismeretek alkalmazása
új ismeretek rögzítése, érvelés
egészségtudatos gondolkodás fejlesztése

Színes zselé készítés - kísérlet
Tevékenység címe: Színes zselé készítés - kísérlet
Típus:    ZIP
Leírás:

Zselé készítés

1.         részlet

zselé színezés

természetes színezékkel

pl.: házi málnaszörp,

formába öntés

/kooperatív csoportmunka/

alternatív:

korábban készített zselé bemutatása, kóstolás

Ajánlott időkeret:

8 perc

Módszerek:

kísérlet
megbeszélés

Eszközök:

feladatlap
eszközök csoportonként: 
- 1 nagyobb műanyag pohár
- 1 edény a meleg víznek (vízfürdőnek), amiben elfér a pohár
- 1 kanál
- vízforraló
- forma a vékony réteg zselé kiöntéséhez (bonbonos műanyag tartó)
- használt újságpapír „asztalterítőként”
anyagok:
- étkezési zselatin
- víz
- málnaszörp
- vízfürdő /1 rész szobahőmérsékletű – 4 rész forró víz/
5. számú melléklet
6. számú melléklet

Fejlesztés:

igény erősítése az egészségesebb élelmiszerek fogyasztására és elkészítésére
ismeretek gyakorlati alkalmazása
kézügyesség fejlesztése
türelem 
az igényes munkakörnyezet fenntartása
együttműködés

 

Zselés illatosító - kísérlet
Tevékenység címe: Zselés illatosító - kísérlet
Típus:    PDF
Leírás:

2.         részlet

citromhéj,

vanília aroma

levendulaolaj

egyéb természetes anyagok…

/csoportmunka/

Ajánlott időkeret:

5 perc

Módszerek:

kísérlet

Eszközök:

feladatlap
eszközök csoportonként: 
- 3 vagy több tartóedény (teamécses alja)
- cseppentő
- reszelő
- használt újságpapír „asztalterítőként”
anyagok:
- zselé
- citromhéj,
- vanília aroma
- levendulaolaj
7. számú melléklet

Fejlesztés:

illatérzékelés, azonosítás
manuális képességek fejlesztése
környezet iránti érzékenység

Illatos olaj készítés - kísérlet
Tevékenység címe: Illatos olaj készítés - kísérlet
Típus:    PDF
Leírás:

Fűszernövény ágak olajba helyezése zárható kis üvegbe

/egyéni is lehet, hazavihető a „mű”/

Ajánlott időkeret:

6 perc

Módszerek:

kísérlet

Eszköz:

eszközök gyerekenként vagy csoportonként:

- 1 használt kis üvegcse (bébiételes)

- használt újságpapír „asztalterítőként”

anyagok:

- 0,5 dl étolaj üvegenként

- rozmaring szál

- tárkony levél

- citromfű

- kakukkfű

tetszés szerinti fűszernövény gyerekenként vagy csoportonként

8. számú melléklet: kísérletleírás

Fejlesztés

illatérzékelés, azonosítás, ismeretek alkalmazása a mindennapokban

Kreatív szakács - Kérdezz – felelek
Tevékenység címe: Kreatív szakács - Kérdezz – felelek
Típus:    Szöveg
Leírás:

„Színes tésztát szeretnél anyukáddal készíteni.

Segíts!

Mivel színezze a gyúrt tésztát

- pirosas színűre

- zöldre

- sárgára?

Salátába milyen növényekkel készíthettek fűszerolajat?”

/írásbeli szóforgó/

Ajánlott időkeret:

6 perc

Módszerek:

kérdezz – felelek
írásbeli szóforgó
megbeszélés

Eszközök:

feladatlap

Fejlesztés:

ismeretek alkalmazása a mindennapokban
egészségtudatos gondolkodás fejlesztése

Értékelés
Tevékenység címe: Értékelés
Típus:    PDF
Leírás:

Hangulatbarométer

Ajánlott időkeret:

4 perc

Módszerek:

értékelés

Eszközök:

hangulatbarométer lapok 
csoportonként 1 lap
takarító eszközök
9. számú melléklet

Fejlesztés:

véleménynyilvánítás

Rendrakás
Tevékenység címe: Rendrakás
Típus:    Szöveg
Leírás:

A munka utáni rend helyreállítása

Ajánlott időkeret:

2 perc

Eszközök:

takarító eszközök

Fejlesztés:

a tiszta környezet iránti igényesség erősítése

Időkitöltő: Gumimaci a vízben - kísérlet
Tevékenység címe: Időkitöltő: Gumimaci a vízben - kísérlet
Típus:    PDF
Leírás:

alternatív:

előző napi kísérlet eredményét megmutatni

Tanulság, párhuzam a kirepedt cseresznye héjával…

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

kísérlet
megbeszélés

Eszközök:

eszközök csoportonként: 
- poharak
anyagok:
- különböző színű gumimacik
- víz
10. számú melléklet

Fejlesztés:

egyszerű kísérletek értelmezésének igénye

Időkitöltő: Rajzolás
Tevékenység címe: Időkitöltő: Rajzolás
Típus:    Szöveg
Leírás:

címke készítés az illatos olajos üvegekre

/egyéni/

alternatíva:

festés

Ajánlott időkeret:

-

Módszerek:

rajzolás

Eszközök:

papírlap
színes ceruzák
ecset
festék

Fejlesztés:

finommotorika fejlesztés

Időkitöltő: Memóriakártya étel képekkel
Tevékenység címe: Időkitöltő: Memóriakártya étel képekkel
Típus:    PDF
Leírás:

Módszerek:

játék

Eszközök:

memóriakártyák
11. számú melléklet

Fejlesztés:

memória
vizuális figyelem